Hur funkar en turnering?

Om du undrar hur en pokerturnering fungerar egentligen så behöver du inte undra längre, här kommer en komplett förklaring. För att förklara det enkelt kan man säga att en pokerturnering är en form man spelar i där det är flera stycken spelare som fightas om att bli en ensam vinnare i slutändan. I de flesta turneringar fungerar det så att det är så pass många spelare att flera bord ingår i en pokerturnering.

Målet med att spela en pokerturnering är så klart att vinna alla de andra spelarnas marker, när någon lyckats med det så är turneringen slut, inte tidigare. Det betyder att det går att vinna riktigt stora pengar för en ganska liten summa, man köper in sig med en så kallad ”buy-in” och den behöver inte vara stor för att vinstsumman ska vara det. Efter att alla spelare som ska vara med i turneringen har registrerat sig så brukar det gå att utröna vilka summor som går att vinna. I en pokerturnering brukar det inte bara var första platsen som genererar vinstpengar, är man bland de tio första kan man också vinna. Men storleken på summan blir så klart större ju högre placering man får.

Så börjar det

Alla spelare börjar spelet med lika antal marker, det brukar vara mellan tusen och femtonhundra dollar. Under turneringens gång blir mörkarna större och större, det blir dem för att säkerställa att spelare åker ut inom en lämplig tid. I ett vanligt pokerspel är ju mörkarna konstanta och höjs eller sänks inte. Så i en pokerturnering kan alltså mörkarna öka med så mycket som 50 % var femte minut.

Alla pokerturneringar som inte är freerolls har en så kallad ”buy-in” man köper sig in i spelet. Den består av två delar, en del till prispotten och en del till inträdesavgift, delen till prispotten är med och skapar vinstsumman och delen till inträde är den del som pokersajten tar i avgift för att du spelar där.

I en pokerturnering spelas det alltid på minst ett bord, maxantalet spelare vid varje bord är oftast tio så för var tionde spelare finns ett bord. Man spelar bara vid ett av borden varje given stund men du kan bli förflyttad till ett annat bord om det bordets spelarantal minskar snabbare.

Det absolut bästa och roligaste med att spela en pokerturnering istället för vanligt ringspel är att man för en liten insats i början kan vinna stora summor pengar. Pengarna man spelar för under spelets gång är egentligen bara luft, det är när du slås ut som du förlorar något.