Turneringsvarianter

Det finns så klart en hel del olika typer och varianter av pokerturneringar, här kommer vi att förklara några av dem, hur dem går till och vad som särskiljer dem.

Sit n’ go

Denna variant av turnering utmärker sig genom att den alltid bara spelas vid ett bord, alltså får det max var tio spelare i en sådan turnering. Buy-in brukar ligga på allt mellan en dollar till 500 dollar, självklart finns det dem som ligger utanför denna ram. Om det är 6 deltagare i turneringen så brukar det vara första och andra platsen som får pris och om det är en turnering med 10 deltagare så brukar det vara de som hamnat på platserna 1 till 3. Tiden för en Sit n’ go turnering brukar ligga på omkring 30-40 minuter.

Garanterad turnering

En garanterad turnering är en turnering där man har en minimum storlek på vinstpotten och det är oftast en turnering med flera bord. Om en turnering kallas 500 dollar garanterad så innebär det att vinstpotten alltid är 500 dollar oavsett. Men för att en garanterad turnering ska spelas så krävs det att ett visst antal spelare deltar. Hur lång tid en garanterad turnering tar beror på hur många spelare det är som deltar.

En garanterad turnering kan vara en av de bästa pokerturneringarna eftersom att vinstpotten ofta är större än vad dem brukar vara i andra turneringar. Det blir den eftersom att pokersajten garanterar den.

Freezeout turnering

I denna typ av turnering kan man inte utföra rebuy eller add-on, man spelar med de marker man fick från början och varken mer eller mindre, när man förlorat dem är man utslagen. Denna turneringsvariant kan även ha en garanterad pott.

Satellit turnering

I en satellitturnering så spelar inte deltagarna om en vinstpott i form av pengar, här spelar man om att få chansen att vara med i en annan större turnering som man annars inte skulle ha råd att vara med i. Ibland är det satellitturneringar i flera steg, då behöver man vara med i flera på rad innan man kommer in till den stora turneringen. Denna form av turneringar är alltså ett sätt att kunna vara med och spela om de riktigt stora pengarna utan att behöva betala den jätte stora avgiften för det.

Privat turnering

Denna variant av pokerturnering är skapad av en enskild spelare eller ett enskilt pokerrum för endast en liten utvald krets av spelare. Det krävs oftast ett lösenord för att vara med, på det sättet säkerställer man att bara inbjudna kan vara med och spela. Många pokersajter står bakom att deras spelare skapar privata turneringar på deras sajt eftersom att det gör att spelaren upplever bra service.